100 Ehető bambusz listája

Lehet bambuszt enni? Igen, de nem mindegyiket... A világszerte ismert kb. 1500 bambuszfaj közül kb. 100 fajnak van ehető hajtása. Az ehető azt jelenti, hogy finom ízű, mert bár egyes bambuszhajtások ehetőnek minősülnek, fogyasztás előtt gondos előkészületeket igényel és meg kell őket főzni. Olyanok mint a gombák, vannak mérgező és nem mérgező, fajták, azonban a nem mérgező gomba ha keveredik a rossz gombával, akkor igencsak nagy bajba kerülhetünk.

Feldolgozatlan bambusz rügyek

Bambusz rügyek héj nélkül

A bambuszhajtások nagy mennyiségben tartalmaznak mérgező cianogén glikozidokat és más -az ember számára- káros összetevőket is tartalmazhatnak. Különböző jelentések még a bambuszhajtásokat a potenciálisan legmérgezőbb növényi anyagok közé sorolják, lekörözve a sárgabarackot, a keserűmandula magját illetve a maniókát is meghaladva.

A bambuszban található cianogén glikozid azonban valójában taxifillin. A taxifillin abban az értelemben szokatlan a hasonló vegyületek között, hogy forró vízben könnyen lebomlik. Így a bambuszhajtások fogyasztás előtti felforralása vagy főzése a mérgező hatást, mérsékelheti, azonban semmiképpen se fogyasszunk bambuszt. A bambusz dísznövény. Természetesen találkozhatunk boltokban konzerv bambuszhajtásokkal is, amelyek biztonságos helyről származnak és megfelelő elkészítési procedúrán esett át releváns szakemberek bevonásával és hatóságok által bevizsgált, tehát fogyaszthatóak. De fontos megjegyeznünk, hogy nagyon óvatosnak kell lennünk, ha bambuszrügyet szeretnénk enni. A nyersen vagy bevizsgálatlanul való fogyasztása veszélyes lehet. A legjobb amit tehetünk, hogy ne fogyasszuk a bambuszokat. A bambuszoknak értéke, ha faanyaga miatt termeljük, vagy egyszerűen csak csodáljuk megjelenésüket, hiszen egyértelműen gyönyörű és különleges Keleti dísznövények.

Ehető bambuszok listája

Bambusz latin neve és minősége


A listában található bambuszok kiváló dísznövények. Egyeseknek a levelei mérvadóbbak mint szárai, így ők igazi levéldísznövényekké válhatnak kertünk bármely szegletében. Olvasson még bambuszos témákban az oldalról. További cikkek a bambuszokról:

Felelősség kizárása 

A www.oriasbambusz.hu weboldalon és a kapcsolódó bármely ott található információk és/vagy elemzések mindenkor a szerző magánvéleményét tükrözik. Írásaim nem valósítanak meg étkezési vagy ételelkészítési tanácsadást. Étkezésével kapcsolatban mindig egyeztessen orvosával/orvosaival illetve táplálkozási szakemberekkel. Az általam közölt információk csak tájékoztató jellegűek. Ennek az oldalnak a forrása a "https://www.guaduabamboo.com/blog/edible-bamboo-species". Az adatok hitelességéért nem tudok felelősséget vállalni és kijelentem, hogy az www.oriasbambusz.hu oldalon található írások egyike sem számít tanácsadásnak, tanácsadást nem tartalmaz. Bármilyen döntés előtt érdemes több forrásból is tájékozódni és szakembereket bevonni. Az olvasó ezeket tudomásul veszi.