120 év után újra virágozni fog ez a bambusz

Bambusz erdők veszélyben

   A phyllostachys nemzetségbe tartozó bambuszoktól már megszoktuk, hogy jellemzően valahol 40 és 120 éves ciklusokban virágzik. Ezutóbbival csak annyi a probléma, hogy ennek bekövetkeztekor az adott bambusz variáció az egész földkerekségen egyszerre virágzik és abba rendszerint bele is pusztul. Egész bambusz erdők és bambusz telepek pusztulnak el és szinte semmi se marad az örökségből.

  Japán egyik leggyakoribb bambusz fajtájának a Phyllostachys Nigra Henonisnak elérkezett az ideje. Japánban kb. 1700km2 területet fed le és a Japán gazdaság jelentős részét ez a bambusz teszi ki. Nagyjából 1000 éve hozták át Kínából feljegyzések szerint Japánba. Ez az egyébként hamvasszárú bambusznak nevezett variáció nagyon szép 10-15 méteres magasságokat illetve ugyanennyi átmérőket produkál centiméterben. Hazánkban is nagyon szép paramétereket tud elérni viszonylag kevés idő alatt. 

  A virágzás tanulmányozása nagyon nehézkes feladat a kutatók számára, mert nagyon ritka eseménynek számít a Bambuseae családnál (bambuszoknál). A Nigra Henonis egyébként utoljára 1908-ban virágzott és nem sikerült behatóan megvizsgálni, hogyan is tudott regenerálódni az elmúlt évszázadokban. Sajnos a A 120 éves ciklus zárása legkésőbb 2028-ban várható. Kistokajban ez a fajta 15 éve van jelen az életemben -70 másik bambusz társaságában- és két költözést is megélt így a mostani végleges helyén 8 éves telepet sikerült alkotnia bögre vastagságú szárakkal és 8-10 méteres magasságokkal. (A cikk írásakor 2023.09.12).

 A remény?..

Hirosimai kutatók 2020-ban szerencséjükre találtak egy korábban virágzó hamvasszárú bambuszt és tanulmányozni kezdték. Ebből azonban sokkoló megállípításra jutottak: Azt mondták, hogy Katasztrofális hatással lesz a bolygónk számára - főképpen a Japán gazdaságára és ökológiájára nézve-. Tekintettel, arra, hogy az egyik legősibb és legfontosabb bambuszukról van szó. Amennyiben sikerül regenerálódni is a Ph. Nigra Henonisnak, még úgy is legalább 10 év mire újra számíthat a szigetország erre a bambuszra. Sajnos senki se tudja, mi várható egy ekkora globális és fontos bambusz hanyatlása esetén, mert több szegmenst is kiszolgál és fontos szereplője a világgazdaságnak. Munkát, értéket, termékeket és GDP-t teremt - főképpen a Japán nemzetnek. A CO2 megkötés terén egyre nagyobb szerepet kapnak a bambusz erdők. 

phyllostachys nigra var. henonis virágzás - Toshiriro Yamada

A virágzó bambusz -Toshihiro Yamada, Hirosimai Egyetem

"A bambusz nem termelt életképes, csíraképes magokat. A bambusz növekedése a virágzás után leállt. A virágzás utáni első három évben nem volt jele a bambusz regenerálódásának" - mondja Toshihiro Yamada, a Hirosimai egyetem egyik kutatója.

Ez arra utal, hogy a bambusz nehezen regenerálódik - de, ahogy a kutatók a tanulmányukban írják, "ennek az elképzelésnek egyértelműen ellentmond az a tény, hogy ez a faj több mint 1000 évig fennmaradt Japánban, miután Kínából betelepítették".

"A Phyllostachys nigra var. henonisnak többször is regenerálódnia kellett, mivel ez idő alatt biztosan sok virágzást élt át".


A kutatók több lehetséges opciót is felvázolnak arra vonatkozóan, hogyan regenerálódnak a bambuszerdők. Megújulhat például föld alatti szervük által is, amely lehetővé teszi a bambusztelep megújulását új szárak fejlesztésével. Sajnos azonban a henonis bambusz nagyon lassan fog visszatérni életünkben régi pompájába 2028-as virágzása után.

"A bambuszállomány virágzás után legalább néhány évre gyepes, viszonylag üres területté változik. Lehet, hogy ezt a drasztikus változást a bambusz virágzása után kezelni kell majd" - mondja Yamada.

"A kezdeti regenerálódási folyamat alatt, amely évekig tart, a bambuszállományok használhatatlanok lesznek kézműves anyagok gyártására és/vagy ételként, ehető bambuszrügyek forrásaként" - írják a kutatók tanulmányukban.

"Mivel a P. nigra var. henonis fontos szerepet játszik a Japán társadalom életében (az állományok virágzása utáni kipusztulása után) egyértelműen hatalmas gazdasági veszteségeket fog okozni."

A kutatók aggodalmuknak adnak hangot a kipusztulás környezeti következményei miatt is, amelyek "drasztikus" változásokat okozhatnak gigantikus biomasszaveszteség formájában és talajeróziók kibontakozásában. Egyébként Japánból származik az a biztonsági szabály, hogy földrengés esetén bambusz erdőbe kell menekülni, mert olyan szinten megköti a talajt, hogy attól biztosabb helyen nem lehet az ember. Ezt minden Japán tudja, álmából felébresztve is.

Összességében

Rengeteg bambusz fajtával és azok alváltozataival rendelkezik bolygónk. Több mint 1000 fajtáról beszélünk. A bambuszok mindig is virágoztak, elpusztultak, megújultak, alkottak új variációt, tehát rengeteg megújuláson estek át a bolygón található bambuszaink, ráadásul még túl is élték. Hálistennek' a bambuszok exponenciálisan fejlődnek, így egyre gyorsabban fognak visszatérni eredeti pompájukba. Sajnos virágzás esetén több évig nem történik különösebb szemmel látható eredmény és pontosan ez fog történni a szakemberek szerint most a Hamvasszárú bambusszal is, ezzel ellentétben a bambuszok eltünni nem fognak egykönnyen és szerencsére nem ugyanazon években virágoznak hasonló paraméterekkel és fontossággal rendelkező bambuszok. Meg kell tanulnunk hosszútávon gondolkodni és belekalkulálni kisebb-nagyobb katasztrófákat is a folyamatba. Ha így állunk hozzá, akkor nem fogunk pocsékolni, és felkészültebbek leszünk egy esetleges széles társadalmi rétegeket érintő probléma kezelésében.

Minden bambusz tő egy erdő. Ültessünk fákat. Ezt talán bárki megteheti. Abban a korban élünk ahol, a fáknak nem ára, hanem értéke van. A bambusz pedig nagyszerű szövetségese az emberiségnek.