Bambuszok levélhullása, sárguló levelek ősszel 

Bambusz levél sárgulás ősszel - előtte, utána

A bambusz egy örökzöld növény

Annak ellenére, hogy a bambusz eredendően örökzöld növény, a legtöbb mérsékelt égövi variáció örökzöldekhez nem megszokott módon elkezdi leveleit hullatni. A bambusz a hőmérsékletből állapítja meg ennek eljövetelét.

Tehát megállapítható, hogy ez egy teljesen természetes folyamat és nem kell aggódnunk, nem betegedett le szeretett dísznövényünk. A legjobb amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit. Egyszerűen hagyjuk lefolyni a folyamatot. Persze a leveleket egész évben szedhetjük a bambusz után, ősszel különösen.

A legjobb ha a tövéhez visszük vissza ezáltal megadva neki a természetes és számára tápanyagban gazdag takarást. Minél jobban védjük a gyökérrendszert a téllel szemben, annál jobban és az évben egyre tovább fog tudni fejlődni, ugyanis a fejlődés záloga a legtöbb növény esetében-így a bambusz esetén is- a magasabb hőmérséklet. A bambuszok jellemzően a legjobban 15-20 Celsiusfok körül érzik jól magukat.

A levélhullajtás folyamata rendkívűl gyors. A bambusz 1-2 hét alatt képes az összes levelét is levetni ha úgy tartja kedve, ezt rendszerint erős stressz hatás vagy nem megfelelő gyökérzet esetén teszi. Kinevelés után ez elég gyakran megtörténik, még profi bambuszosoknál is. Ősszel ha egészséges a bambuszunk, a leveleinek kb. 1/3-át veti le.

Télen elkerülhetetlenül lecsökken a bambusz aktivitása és a vízáramlás sebessége csökken a szállítószöveteken keresztül, néha teljesen le is áll. A talaj fagypont alatti tartós hőmérséklete megadakályozza, hogy a víz a gyökerekből a levelekbe kerüljenek, legalábbis erősen szabotálja azt, emiatt érdemes a leveleket a növény tövéhez vinni és/vagy mulcsozni. (Habár amikor évekig hagyjuk gyűlni a leveleket bambuszunk alatt, azzal csak jót teszünk neki és fokozatosan egyre vastagabb védőréteget alkot magának levélből, így ellenállóbbá teszi saját magát a környezeti viszontagságok ellen, növeli a talajvízmegörző képességét, csökkenti a talaj kiszáradásának lehetőségét és hatékonyan véd a talajmenti fagyok ellen egy természetes bambusz levélréteg.) Ennek következtében a bambusz technikai és túlélési okokból megelőző csapást tesz a kiszáradás, elpusztulás érdekében, amely a levélhullajtásban nyilvánul meg elsődlegesen. Nyáron is szeretik a bambuszok felesleges vagy fentarthatatlan mennyiségű levelit elhullajtani, így a folyamat nyáron is bekötvetkezhet, ezzel ősszel kevesebb levelet kell levetnie. Érdekesség, hogy nem sokkal a levelek levetése után, sok esetben már megjelennek az intenzíven növő bambusz levélrügyek a bambusz szárain és szárvégein. Télen extrém vagy hosszantartó hideg hatására ezek elfagynak, nyáron erős szárazság és tűző napsütés hatására elszáradhatnak. Egyik esetben sem kell aggódnunk.

Bambusz önmulcsozó képessége a levélhalmozás

Bambusz levelek fejlődése

Bambusz levél elszáradása

Az örökzöld növények egyik örök velejárója a folyamatos párologtatás. Télen napsütésesebb napokon a levelek felmelegednek és még az alacsony hőmérséklet mellett is elkerülhetetetlenül elkezdenek egy picit intenzívebben a párologtatni. A párolgási sebesség gyorsulása problémát jelenthet, ha a bambuszhajtások és gyökérzetének fejlettsége aránytalan. Megfelelő gyökérzet, rizómaalap nélkül a növény egyszerűen kiszárítja saját magát ha a gyökerek nem képesek ellátni a földfelszín feletti bambuszszárakat és/vagy nem képesek pótolni a kialakult vízveszteséget. Ekkor a bambuszszárak elszáradnak és felveszik a bambuszszárhalál beálltának megszokott sárgás-fehéres színezetét, elveszíti eredeti színét és eltünnek a levelek is.


A folyamatot a hosszan tartó erős szél és a fentebb tárgyalt tartósabb téli napsütéses órák és napok tovább súlyosbítják. Fontos, itt megjegyeznünk, hogy egy kifejlett bambusz telep (kiültetés után legalább 5 év eltelte után) teljesen ellenálló ezekkel szemben, mert a gyökérzete kiterjedtebb, mint ami a földfeletti részeket illeti. A végletekig a gyökérzet fejlesztése lesz a legfontosabb a bambusztelep számára, kivéve virágzás során. A bambusz egy szuperellenálló és magas tűrőképességű pázsitfűféle telepbeállta után, így a fentiektől tartanunk egyáltalába nem kell, csak ha frissen kiszedett, kinevelt vagy kis kiszerelésű bambuszról van szó, ezen esetekben a fentebb megírtak szerint a tövek és szárak takarásával tudunk elsősorban segíteni.

További lehetőség a bambusztehermentesítésére a különböző lassított feltáródású nitrogén gazdag műtrágyák, vagy ősszel a tövére szórt marhatrágyával könnyebben felkészíthetjük a stresszesebb időszakra bambuszainkat (Ezt tavasszal is érdemes megismételni) . A tövére csak akkor szabad szórni ha már bambusz telepről beszélünk, kis gyökérzet esetén még kiégethetőek.

Teljes bambuszlevélzet elszáradása, lehullása

Összegezve, a bambusz levelek sárgulása teljesmértékben természetes folyamat eredménye. Ez a bambusz felkészülése a télre. Segíthetünk neki, amennyiben bambusztelepről van szó, csak hagyjuk lecsengeni az egészet. Ha a bambusz a leveleinek 1/3-nál több levélzetet veszít, akkor más probléma állhat a háttérben, azonban ez ritka mint a fehérbambusz.