Bambusz felhasználási módjai külföldön, amire nem is gondoltál volna

A bambuszok óriási hírnevet szereztek maguknak, és egyre szélesebb körben alkalmazzák a világ több pontján, mert amellett, hogy erős faanyag, hihetetlenül rugalmas és -egyes tanulmányok szerint a szakítószilárdsága az acéltól is jobb- alig van súlya. Rossz hír, hogy hazánkban még nem használjuk ki megannyi helyzetben, mint amelyre más országok alapból használják, mindennapi -és nem utolsósorban olcsó- használat gyanánt, pedig az itthon is lehetnének igazi bambusz erdőink. (egyébként kevesebb idő alatt mint gondolnánk, mert exponenciálisan fejlődik. Másik cikk : 5 dolog ami miatt a bambusz a 21. század megmentője lehet)

Itt van néhány itthon nem annyira elterjedt felhasználási módja a bambuszoknak, olyanok is amelyre nem is gondoltunk volna.

Tetőszerkezet és cserép helyettesítése

Olyan országoknak, ahol óriási a népesség és a bambusz is megtalálható, szinte 100%-ban bambuszt használnak. Főként a szegények építenek mindent bambuszból, mert körülöttük nő, rengeteg van és ingyen. Ráadásul sok esetben nem szükséges külön szaktudás egyszerűbb építészeti elemek megalkotásához. Ezért kapta azt a nevet, hogy a szegények zöld aranya. Ám ez a megnevezés nem annyira helytálló, ugyanis Balin külön cég foglalkozik olyan luxus ingatlanok, szállodák építésével, ahol a kizárólagos építőanyag a bambusz. Ezekbe a szállódákba meg is szállhatunk és a kivitelezési formákból, az ingatlanok értékéről nem épp a szegénység jut majd eszünkbe.

Tetőt előszeretettel készítenek bambuszból, mert egyszerű konstrukció, csak egymásra kell helyezni a félbevágott bambuszrudakat a képen látott módon és már is kész a beázásmentes fedél. A bambusz külső része egyébként is tartalmaz egy vízlepergető viaszos réteget.

Bambusz ajtók és térelválasztók

Bambuszból készítenek ajtókat és térelválasztókat is. Tömérdek térelválasztó verzió létezik, amelyeket bambuszból készíhetünk el, akár magunkszámára. Határt csak a kreativitás szab, azonban már hazai áruházakban is egyre több bambuszból előre elkészített elem jelenik meg. Egy ilyen bambusztérelválasztó igazi design csodává válhat otthonunkban. Szinte nincs olyan ház rész, ahova ne lehetne felhelyezni őket. Mindenhol jól mutatnak. A japánoknál nagyon elterjedt, hiszen az ő felfogásuk szerint nem érdemes elzárni magunkat a természettől, mert mi is annak része vagyunk. Ebből kifolyólag nem minden esetben helyeznek különböző tárolók, szenthelyek, templomok, edzőtermeknek szánt helyiségekhez falakat. Hagyják, hogy a levelgő átáramoljon az egész szobában, így az nem lesz annyira poros. Szellőztetésre nincs szükség.

Acél és vas helyett is a bambusz a nyerő

Mai napig készülnek épületek aképpen, hogy a vasat és az acélt sokszor lecserélik bambuszra. Az oka egyszerű, a bambusz, -ahogy fentebb is írtuk- több paraméterében is vetekedik vagy épp lefölözi az acélt. 

HongKong egyike az utolsók sorában, ahol például az építkezéseken a mai napig inkább bambuszból készítik az állványzatokat acél helyett. Az állványzatok építése során nem megy ritkaszámba az 50 méter vagy afeletti magasságokban való munkavégzés. 

Az oka igen egyszerű, jobban megbíznak benne, minden szempontból olcsóbb, illetve nem nyom sokat. Kiszámolták, hogy nagyságrendileg 6x gyorsabb bambuszból felépíteni, ugyanakkor 12x gyorsabb szétszedni egy bambuszból készült állványzatot, mintha acélból csinálnák ugyanezt a mutatványt. Külön szakmának számít Kínában a bambusz állványzatépítő és a bambuszelemek kötözője. Nem csavaroznak, kötöznek. Szinte mindegyik bambuszszár egyedi, így egy ilyen szerkezet elkészítése hatalmas precizítást és szakértelmet igényel.

Bambusz az utak felett és a kerítés helyett

Indiában elterjedt, hogy az utak fölé bambuszt telepítenek, az útszélére kialakított bambusz ösvénnyel. Az egyre melegebb klíma és a már-már kibírhatatlan napsugárzás elleni természetes védelem a bambuszban testesült meg, mert tőle költséghatékonyabb gyors megoldást nem ismernek. Ezt hazánkba is lehetne adoptálni. Csak képzeljük el, ha egy-egy útszakaszunkon, a cipő alját megolvasztó nyári forró aszfalt helyett, egy sokkal hűsebb környezet kapnánk, amelyben több a zöld mint a szürke szín. A levegő is tisztább lenne. Egy ilyen bambuszösvény kialakítása az utak felett nagyszerű megoldásként szolgálhatna. Igaz autópályákon már nem alkalmaznám, mert a rengeteg lehulló levelet, össze is kell szedni, ha felhalmozódik és az autók árama már nem szellőzteti ki a fölös leveleket többé. A hangsúly itt a gyors és költséghatékony megoldáson van, ez az amit a bambusz adhat nekünk.

Sövénynek kiválló választás a bambusz. A leptomorf gyökérzetű bambuszokat azonban csapdázni kell, ha nem szeretnénk hogy benőjje kertünket. Vannak pachymorf gyökérzetű bambuszaink is, amelyek nem tarackolnak. Mind a két gyökértípussal rendelkező bambuszainkat tetszőleges formára vághatjuk és igen különlegessé teheti a kerítés megjelenését, rekord idő alatt.

Fóliasátor és növényfuttató bambuszból

A fóliasátor egyik legdrágább eleme az állványzat. Mit szólnál hozzá, ha neked állványzat nőne a kertedben amelyet pl. sátorfólia építésére is felhasználhatnál? Nagyszerű lenne, nem igaz? Talán már most is van bambuszod és eddig nem is tudtad mi mindenre felhasználható.

Növényfuttatóként szinte kizárólag bambuszt használnak külföldön, főleg az Ázsiai kontinensen. Szerencsére a hazai bambuszt tulajdonlók is elkezdték használni növények felfuttatására a bambuszszárait. Mondjuk paradicsomkarónak sem utolsó, és a közhiedelemmel ellentétben, nem gyökeresedik meg. Sajons, még rengetegen a nádakkal, olasznáddal keverik a bambuszokat. Nos, sajnálatos módon a nád az begyökeresedik szárról, így nem a legjobb megoldás karónak. Ezekből is láthatjuk, hogy mindenképp érdemes lehet bambuszt növeszteni kertünkben, ha csak kis területen is, de megérheti, mert minden része felhasználható.